Teveel zoet en vet eten, je kan er (n)iets aan doen.

Teveel zoet en vet eten, je kan er (n)iets aan doen.

Pas hoorde ik een interview met Guido Camps, oud deelnemer aan Heel Holland bakt en onderzoeker aan de  Wageningen University & Research. Zelf  niet vies van lekker eten, maar volledig bewust van de gevolgen van ongezonde voeding verwees hij naar een mooi onderzoek omtrent de effecten van voeding. In dat onderzoek kregen mensen in steeds hogere mate zoet voedsel voorgeschoteld. Aanvankelijk vind men zoet steeds lekkerder, maar er zit een max aan het genieten, de verdeling is een zogenaamde parabool. Als iets te zoet is haken mensen af. Voor vet is dat iets anders. Dat is een iets vlakkere lijn voor wat mensen lekker vinden. Meer vet is niet per definitie lekkerder. Maar nu komt de magie. Voeg die twee bij elkaar en er is geen houden aan. Je brein explodeert, dopamine komt vrij, de volle maag zegt nee, je zoete bloed zegt nee, maar je zegt brein ja. We zijn dus vrijwel weerloos. Om mijzelf hier tegen te wapenen probeer ik overal en altijd een gezond alternatief te hebben. Voor mij zijn dat schalen met gerapste wortels, radijsjes, tomaatjes en zelfgemaakt groentesmoothies. In zicht en binnen handbereik. En ja, dat andere handje met truffel pepernoten vult zich vanzelf wel.    

Laat een reactie achter

Jouw email adres word niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *